Onagy oldal
1 nap, 1 bek. https://www.facebook.com/zoltan.onagy.3

Nolblog Saját blogom Segítség

Feltöltök

blogolok videót képet hangot

De "azt sem árt tudni – ajánlja az írónő –, hogy semmi nem kényszerít evésre. Evés helyett ágyba is mehetünk."

 

 

Marguerite Duras

Ha valaha nőíró hatott rám, mégpedig úgy, hogy legyalult, földbe döngölt, atomokra tépett, akkor ő nem más, mint a Kokinkínában (ma: Vietnami Köztársaság) született francia nő: Marguerite Duras.

A szerető. Ez a kisregény címe. A Modern Könyvtár sorozatban jelent meg, Ádám Péter fordította. Legalább ötven éve ismerem, és annak is lehet húsz éve, hogy nem mertem újra kézbe venni. Fantasztikus, pörgő, szenvedélyesen izzó erotikával, hatalmas csendekkel, tele képpel, látvánnyal szinte mozduló alakkal, élő családdal, várossal, élő, közben teljesen normálisnak ható rasszizmussal. Egy tizenöt körüli kislány találkozása a testi szeremmel.

Bikácsy Gergely írja az írónőről: "Duras nem annyira műfajteremtő, mint inkább műfajtörő író és filmrendező." Ő pedig önmagáról a naplójában: "Amellett, hogy bájosnak legjobb akarattal sem lehetett nevezni, meg hogy a ruhák, amikben jártam, leírhatatlanul nevetségesek voltak, nem mondhatnám, hogy szépségemmel felhívtam magamra figyelmet. Alacsony voltam, nem különösebben jó alakú, girhes és tetejébe szeplős is, de mintha ez sem lett volna elég, két vörös copfom majdnem térdig ért (copfot mondtam, pedig a kábel szó sokkal pontosabb lett volna, anyám minden alkalommal olyan szorosra fonta a hajamat). A bőröm sötétbarna volt, mert az ültetvényen reggeltől estig kinn voltunk a szabadban, pedig Saigonban akkortájt fehér bőr volt a divat."

A friss hírek egyike: Marguerite Duras fia, Jean Mascoló kiadóvállalata az anyját adja ki. Kis kötetben gyűjtötte össze anyja receptjeit, amelyeket Duras iskolásfüzetekbe jegyzett fel, megjegyzéseivel kísérve. A póréhagymalevest például öngyilkosság ellen ajánlotta. Aki Duras-módra akar főzni, és tud franciául, elhelyezheti a könyvecskét a konyhájában, de "azt sem árt tudni – ajánlja az írónő –, hogy semmi nem kényszerít evésre. Evés helyett ágyba is mehetünk."

Marguerite Duras Vietnam déli részén születik, négyéves, amikor apja meghal, tanítónő anyja három gyereket nevel. 1930-ban saigoni lányinternátusba kerül. 1934-ben, amikor anyja végleg tönkremegy, települ Franciaországba.

A szeretőt 2.400.000 példányban vásárolta meg a kedves olvasó (én legalább hármat a két és fél millióból), és megkapja a Goncourt-díjat. Duras részt venne a regényből készülő film forgatásán: a producer felkéri a regény adaptálására, de az írónő éppen súlyos alkoholista időszakát éli, kórházba kerül, fél év kóma.
A következőket mondja az életről (életéről), a világról (világáról), és ezen alkalmasint érdemes elgondolkodni néhanap, amikor egy-egy percről azt hisszük, vasútállomáson vagyunk éppen, indulunk valahová, netán megérkeztünk valahonnan éppen, sínen voltunk/vagyunk/leszünk: "Az életemnek nincs története. Nincs élettörténetem. Középpontja se volt soha. Nincs út, nincs vonal. Csak tágas terek vannak, ezek azt sugallják, hogy ott volt valaki, de nem igaz. Ott soha nem volt senki."

Marguerite Duras, 1914. április 4. – l996. március 3., francia írónő.

Művei:
A szerető
Az alkonzul
Naphosszat a fákon
Oroszlánszáj
A tér
Nyáron, este fél tizenegykor

0
2 Jelentkezz be a szavazáshoz!

Hozzászólások

Eddig 15 komment érkezett ()

1. evalajos
2013. 03. 02. 8:07

...állítólag megpróbálta az ajzószerek nélküli írást is, nem látott nagy különbséget, elmondása szerint...
Köszönöm.

2. onagyz
2013. 03. 02. 8:16

Nem olvastam ezt, és szerintem az lehet, amikor az író nem képes írni, nem könnyű neki. Olyasmi, mint amikor a vérbeli, szenvedélyes szakácsnőt eltiltják a konyhájától. Ki kell tölteni valamivel a munka nélkül telő időt.

3. gordius
2013. 03. 02. 10:07

Szerintem pont fordítva van, mint ahogy Éva írja Durasról, az írás az ajzószer, ha van egy téma, ami izgat, az teljesen feldob és bármit csinálok agyban írok, az a piszkozat...

4. Imitt-amott
2013. 03. 02. 12:46

.."Az életben egykettőre utolért az érzés, hogy minden késő. Már tizennyolc éves koromban is késő volt. Tizennyolc és huszonöt éves között összekuszálódtak az arcvonásaim. Tizennyolc évesen megvénültem. Hogy más is így van-e ezzel, nem tudom, soha nem kérdeztem. (..) Akik ismertek tizenhét éves koromban, amikor hazautaztam Franciaországba, elképedve láttak viszont két év múlva, tizenkilenc évesen. Ezt az arcot, az újat, megőriztem.
Ez lett az arcom. Persze tovább vénült, de nem annyira, mint vártam. Töredezett felszínére száraz és mély árkok vésődtek. Míg a finom vonású arcok általában elernyednek, az enyémnek változatlanok maradtak a körvonalai, csak az anyaga ment tönkre.

Tönkrement az arcom." /Duras: A szerető/

Hogy milyen nagy hatást gyakoroltak rám Duras könyvei, egyénisége, azt nem tudom megfogalmazni sem. A szavakon túl egy hihetetlenül szuggesztív lélek adódik regényeihez.

Amikor Jean-Jacques Annaud filmjében Jeanne Moreau eredeti hangján hallhattam a regény szövegéből egy részletet, az valami csoda volt...mint egy szeánsz.

Köszönöm az írást :)

5. onagyz
2013. 03. 02. 13:25

Én addig ügyeskedtem, amíg nem kellett megnéznem a filmet, hanem megúsztam, féltem tőle ugyanis, minden adaptációtól félek, és ha nagyon szint alatt teljesít a rendező, az alapkönyvet is rongájla.

6. Imitt-amott
2013. 03. 02. 13:33

Általában fenntartásokkal kezelem az adaptációkat, ám előbb-utóbb megnézem a filmet, a kíváncsiságom erősebb :)

A szerető esetében nem volt kérdés, látnom kellett! Nem csalódtam!

7. ZorróAszter
2013. 03. 02. 20:01

Bocs, de Kokinkína nem a teljes Indokína? Csak Vietnám?

8. onagyz
2013. 03. 02. 20:52

Vietnam egyik tartománya.
Vietnam teljes területe: 331 689 km², ebből a Kokinkína nevű tartomány (Cochinchine, francia gyarmat Francia Indokínában), a Mekong deltavidékén területe 67.400 km2..
És összesen 4,484.000 lakó, szemben Vietnam kb 85 milliójával.

9. ZorróAszter
2013. 03. 03. 0:22

Meg mertem volna esküdni, hogy Kokinkína Indokína régi neve. És azt hittem, hogy a területe azonos a régi kínai Déli Szung birodaloméval.

Köszi.

10. Faline
2013. 03. 03. 20:50

A szerető az első számú kedvencem. Azonnal megnéztem a filmet is, ahogy bemutatták nálunk. Nem csalódtam. Nem ugyanaz, de jó. Más. Nem jobb mint a regény, de jó film nagyon. Én is olyan vagyok, hogy ha valami mű nagy hatással van rám, nem merem elővenni sokáig újra.

11. onagyz
2013. 03. 03. 21:26

Régen nem láttalak, Faline

12. Faline
2013. 03. 03. 21:34

Megvagyok, olvasok, csak nemigen kommentelek. Mondjuk, ha akarok, sem tudok sokszor, legtöbbször nem tudok belépni. Ma különleges nap van, hogy sikerült.
Agota Kristóf: A nagy füzet-et olvastad? Tetszene neked.

13. onagyz
2013. 03. 03. 21:46

Olvasni nem olvastam, de ismerem, a magyar minimalpróza atyja-nagyja, tervbe van véve. Mostanában túlélni próbálok, mert nem könnyű, csak olyat olvasok, akiről azonnal írok, és van hová.
Csernát olvasok most, az új könyvét.

14. Marijja
2013. 03. 04. 15:00

Hajdanán csak a Naphosszat a fákon-t olvastam, ideje újra kézbe venni!!!

15. Faline
2013. 03. 06. 20:55

Ajánlom még megnézésre az Ez a szerelem című filmet, Duras utolsó éveiről szól, asszem a regény is akkor keletkezett. Jeanne Moreau játssza Durast.

Írja meg véleményét, kérdéseit!

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk. Az email cím megadása kötelező, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneve, itt bejelentkezhet.

Hozzászólás:
 
Az IP-címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.

Címkefelhő

@hm belfold @hm bulvar @hm gazdasag @hm kult 15 1956 2010 60 81 Könyvhét A bőség zavara A KÉK Ady ágy ágy ágy Aids Ajtmatov Alaine almafa András Anna Anna M Antal anya Apollinaire ÁRKOS asszonyhalál ATV babhegyezés Babits Bakaruhában Balassi Balázs Eszter Balázs József Bálint Baranyi Baranyi Ferenc Baráth Baudelaire bekapta Bella Bella István Berda Bertók László besenyő Bierce Bodor Pál Bokros Bondok Borbély Szilárd bordély Borzák Tibor börtön Bőség zavara Bradbury Brecht Bródy Bródy Sándor Buda Ferenc Bulgakov bundáskenyér Burroughs Búza Candide Casanova Castro celeb Cerinka Charles Fenyvesi Coelho Coetser comblövés Csábítás csángó csapodár Csapody Kinga Császár Csáth Cseh Tamás Csengey Cseres Tibor Cserna Szabó Cshov Csiki László Csinszka Csokonai dakota Darabos Enikő De Defoe Daniel Dénes depresszió Déri János Déryné Devecseri Diáksport diáktüntetés dialektika Dickens dinnye Domonkos István Dsida Jenő Dugás Dukai Dukai Takách Judit Dumas DUNA Edelény elvbarátok Endre Esterházy Esztergom Ételosztás Fábry Faludy farokilag Fejes Fekete György Fekete Gyula felkaru ember Felsőzsolca fémtolvajok Ferdinandy Ferenc Ferencváros Ferenczik Adrienne Ferlinghetti fiatal írók Ficsku fiúk FJJ Fleming foglyok folyóiratok forralt bor Forsyth Fowles francia franciaszex Francois free Frigyes frisskommentek Fürdő szálló Füst Garas Dezső Gárdonyi GDP Géczi János Georges Gérecz Attila Gerelyes Gerő a hídverő Gion Goethe Gogol Gorkij Greene Grespik gumifóbia György György Attila Gyurkó László Gyűlöletbeszéd Hajnali Séta Hamvas Béla Hasek Hasek 2x Hasek Svejk Határ Győző Havel Háy Háy János Hegedűs Hegedűs Géra Heller Ágnes Heltai Hemingway Hercegnő Herczeg Hídfutás Hillary Clinton levele Holt költők társasága homoszexualitás honorárium Horger Horváth Péter Horváth Péter interjú Hrabal Húsvét Huszti Péter hülyegyerek hűtlenség fogyaszt ikrek Illatos kert Ilona Illyés IllyésGyula impresszionista próza Imre India Infulenzia Irodalmi Irodalmi pályázat Íróhalál Írónaplók István Izrael János Janus Janus Pannonius Jaruzelsky jász Jászai Mari játék jegy Jenő Jin és jang Jókai Joyce József Attila Juhász Ferenc Kádár börtöne kafé főnix Kaffka Kafka Kálmán Mari Kálmán Olga Lendvai Ildikó Kamufelhő Kannásbor karácsony Karády Karafiáth Karinthy kárpótlási Kassák Katona KatonaJózsef Kecskési Kék túra Kékszakállú Kéktúra kérdések Kerouac Kertész Kertész Ákos kipicsázzuk Kipling Kiszel Tünde Kittenberger Kóbányai Kóbó Kodolányi János Koestler Kondor Kosztolányi Kozmutza Flóra Könyvhét Könyvhét 2013 KPJ Krúdy Kukorelly kurvák La Ladányi Lajos László Latinovits Léda Lermontov Lesznai Anna LMP London Lorca Luca ma Máányoki Endre Madách magatartászavaros gyerekek magyarmagyar magyarmentő Mailer Majakovszkij Maksa Mámor Mándy Mándy Iván Mann Márai Március Margaret Mitchell Márquez mártír Mauks Mauthausen menyasszony Mészöly Mikes Kelemen Miklós Miklya Mikszáth Milán Miller Mindszenty Moldova Molnár Ferenc monogam ferfi Monroe Móra Moravia Móricz mother Mózsi Musil muszály Nabokov Nácik Nádas Péter Nagy Nagy Gáspár Nagy Lajos Nagy László Nándor Navracsics Nemes Nagy ágnes Németh Németh Lehel neonácik Nobel Norman Nőnap Nyáry Krisztián Obama Obersovszky OJD olcsó könnyű hatékony fogyókúra Onagyz Orosházi lelkész Osztojkán Ózon Ózon folyóirat Ördögh öregember ösztöndíj Padisák Paganini Pál József palóc Palotai Boris Palya Bea pályázat Pannonius paplan Papp paprikáskrumpli Páros Páskándi Géza Paszternak Pedofil perverzió Péter Péterfy Gergely Petíció Petőcz Petőfi Sándor Petri Pilinszky Plath Poe Polcz politika Pont kiadó Popper Péter Pornóblog pornográf dalok press Proust Puskin Rákosi reálbérek reform Rejtő Rejtő Jenő Révai József Réz Aádám Rezeda Kázmér Rideg riksa Rilke Rimbaud Rimócz LÁszló Rochefoucauld Rómeó Júlia Romhányi Rousseau Rowling Rózsa Gyuri Rutkai Bori Sade Saller Sand Sándor Sarkadi Schöplin Scott sebesült ShawBaka Simenon Simonffy Solidarnosc Solohov Sötétkapu Sötltkapu spanyolnátha Specko Jedno Stein sültalma Sütő ház szabadságharc Szabó Tibor Benjámin szaromle Szécsi Noémi székely Szendrey Júlia Szentgyörgymező Szepes Mária Széppataki Róza szerelmes levél szeretet Szervác Szervác József szex Szijjártó Szilágyi György Szilágyi Zsófia Móricz Szolzsenyicin Szőcs Géza Sztahanov Sztálin Szűgyi Tamás Kincső tank Tanner Babits Tanner Ilonka Tar Tar Sándor Tasnádi Sáhy temetés Terézanyu Tibor titkos terhes Tízparancsolat Tollas Tolsztoj Torgyán Tóth Erzsébet Tóth Viktória trafikpályázat Tűz tánc TV Twain Újév 2011 újfasiszták Ulenspiegel unortodox Updike UZI Váci Mihály vágy Vajna Palácsik Választás 2010 Vargyas Vasstibor Vavyan Fable Végel vér Verazélet Veres Péter Vergilius Verlaine Villon Voltaire Vorosilov Vörösiszap Vörösmarty Vujity Tvrtko Wass Albert Whitman Wilde Yann Martel Yugovich Zalán Zelk Zoltán Zichy Zola Zoltán Zrínyi Miklós zsidó Zsigmond